ОШ "ВУК КАРАЏИЋ"
 
   
   

НОВОСТИ

 
   
 
 
 

Од 22.10.2012. године у ОШ "Вук Караџић", у Степојевцу реализује се настава за основно образовање одраслих, познато под називом "Друга шанса". До сада је уписано 15 полазника у први и други циклус основног образовања. Упис се наставља до 15.11.2012. године, при чему шансу добијају сви они који немају завршено основно образовање не само са територије општине Лазаревац, већ и Чукарице (Умка, Жарково, Лабудово брдо, Церак, Железник, Сремчица, Рушањ...) и Барајева (Барајево, Мељак, Вранић, Шиљаковац, Велика Моштаница...).

Школовање је бесплатно и одвија се у три циклуса:

1. циклус обухвата све разреде од I до IV;

2. циклус обухвата V и VI разред;

3. циклус обухвата VII и VIII разред са обуком за средњу школу, организованом праксом и могућношћу         запошљавања уколико полазник покаже способност за рад.
 
Настава се одвија у поподневним часовима, при чему се распоред часова утврђује према обавезама и могућностима полазника. Настава је предметна, али је усмерена на стицање вештина које су полазницима потребне за функционисање у друштву.
 
Понављања разреда НЕМА.
 
Комплетан материјал за рад (свеске, оловке, гумице, резачи и сл.) је обезбеђен у школи.
 
Град Београд је обезбедио бесплатан превоз за полазнике, тј. бесплатне бус-плус карте и један оброк.
 
До Степојевца и школе "Вук Караџић", из Београда, на пола сата, саобраћа Ластрин аутобус 581. 
 
Сви заинтересовани полазници се могу јавити у школу у периоду од 8 до 13 часова на телефон: 8141-502. Битно је да су заинтересовани полазници пријављени Националној служби за запошљавање (Биро)  и да имају лична документа. Полазници се могу јавити у школу и ако немају личну карту, при чему ће им у школи помоћи да је изваде.
 
 

 

Realizacija projekta ''Druga šansa'' započela je trodnevnim seminarom za prosvetne radnike. Ovaj projekat pod pokroviteljstvom Ministarstva prosvete i Evropske unije na teritoriji naše opštine sprovodi se u osnovnoj školi ''Vuk Karadzić'' u Stepojevcu. U projekat ''Druga šansa'', samo tokom prošle godine, uključeno je preko 40 škola sa teritorije cele Srbije. Na ovaj način funkcionalno obrazovanje je steklo preko 2 000 ljudi, što govori koliko je edukacija putem ''Druge šanse'' bitna za društvo u celini. Tokom seminara za prosvetne radnike uključene u realizaciju projekta biće reči pre svega o razlikama između obrazovanja dece i odraslih, ali i na koji način motivisati polaznike da uspešno završe program. U seminar je uključen školski tim sa teritorije naše opštine iz osnovne škole ''Vuk Karadzić'' Stepojevac. Tokom seminara prosvetni radnici će dobiti odgovore na pitanja : kako pridobiti što veći broj polaznika,kako in upisati i motivisati i na koji način organizovati nastavu. Seminar ovakvog tipa biće organizovan i tokom avgusta, dok se već u septembru očekuje početak nastavnog procesa. Kako bi projekat ''Druga šansa'' u potpunosti uspeo, što podrazumeva veliki broj polaznika koji će završiti predviđeni program obrazovanja , neophodna je podrška lokalnog partnerskog tima i institucija.

http://vimeo.com/33178533 

Друга шанса“ – Развој система функционалног основног образовања одраслих у Србији

Спот пројекта Друга шанса

Свако савремено друштво суочава се са великом одговорношћу да становништву омогући да кроз образовање развије личне, професионалне и социјалне компетенције које су људима неопходне да остваре своје личне потенцијале.

Европска унија донирала је 4 милиона евра бесповратне помоћи да се у Србији спроведе пројекат „Друга шанса“ Министарства просвете и науке Републике Србије. У оквиру пројекта ће од 2011. до 2013. године бити реализовано Функционално основно образовање одраслих (ФООО) за 4.000 одраслих учесника преко 15 година старости, без завршеног основног образовања и стручне оспособљености.

Наставни програм је распоређен у 3 циклуса, а сваки траје једну школску годину. Детаље о пројекту погледајте даље овде.

Projekat  "Druga šansa" , odnosno FOOO je prekinut sa realizacijom  u septembru 2018 godine.

 
 
   
 
Copyright© 2012
design by Normareclamare